Gedeeltelijke prothese
Dé oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kunnen worden vervangen.Weer met een mooi volledig gebit kunnen lanchen, eten en praten
Mist u een aantal tanden of kiezen en stoort u zich aan de ‘gaten’ in uw gebit? Of kunt u hierdoor niet goed eten, lachen en praten? Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Bij TPP Voorburg zijn we al vele jaren specialist in het maken van gebitsprotheses en de wensen van de patiënt staan bij ons centraal. Doordat we vanaf uw eerste bezoek tot het moment dat u uw nieuwe prothese in de mond krijgt geheel zelfstandig aan uw prothese werken, kunnen we u snel en op een persoonlijke manier helpen aan een glimlach die bij u past.
De twee soorten gedeeltelijke protheses.
Indien u kiest voor een gedeeltelijke prothese zijn er twee opties. De plaatprothese maken we van kunsthars, waarin de kunsttanden en -kiezen zijn verankerd. Deze rust vooral op het slijmvlies tegen de overgebleven tanden en kiezen. De frameprothese is gemaakt van metaal, waarop een tandvleeskleurige kunsthars is aangebracht met de kunsttanden of -kiezen. Deze prothese rust op het slijmvlies van de mond en zit met ankertjes vast aan de overgebleven tanden of kiezen. De frameprothese biedt meer comfort dan een kunstharsplaatje maar is ook wat kostbaarder.
Plaatprothese
Een plaatje is een gedeeltelijke gebitsprothese. U zou het ook kunnen zien als een klein kunstgebit. Het plaatje is gemaakt van tandvlees gekleurde kunsthars. Daarom wordt een plaatje ook wel een kunstharsplaatje genoemd. In het kunsthars zitten de tanden of kiezen bevestigd. Het plaatje steunt op het gehemelte en op bestaande tanden en kiezen.
Frameprothese
Een frameprothese dient ter vervanging van getrokken of verloren tanden en kiezen. Het is een ‘gedeeltelijk kunstgebit’ dat uw eigen gebit aanvult. In dit metalen frame, met tandvlees gekleurde kunsthars, zijn tanden en/of kiezen bevestigd. Dit gedeeltelijke kunstgebit steunt deels op uw resterende tanden en kiezen. Met kleine haakjes wordt de prothese vastgeklemd aan de bestaande tanden.
Een plaat- of frameprothese
Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak met onze tandprotheticus. Hij geeft u graag een vrijblijvend advies. Maak vrijblijvend een afspraakEen gedeeltelijk gebit bij TPP Voorburg
Zeer ervaren prothese specialist
Gebruik van de beste technieken voor een optimale pasvorm
Gebruik van zeer hoogwaardige materialen voor een duurzaam en natuurlijk resultaat
Wij houden rekening met uw wensen. Samen bepalen we de kleur, vorm en stand van uw tanden
U kunt zonder doorverwijzing van uw tandarts bij ons terecht
Ook ervaren met angstpatienten
Alles onder 1 dak, u wordt niet doorverwezen
Aangesloten bij alle zorgverzekeraars
De volledige behandeling in 5 stappen
1. De eerste afdrukken
De eerste afdrukken van uw beide kaakdelen worden vervaardigd. Afhankelijk van de grootte van de voorziening kan meteen bepaald worden hoe uw tanden en kiezen elkaar moeten raken en welke kleur voor de tanden en kiezen er gebruikt moet worden.
2. De definitieve afdrukken
Met behulp van een op maat gemaakte lepel wordt de perfecte pasvorm van de gedeeltelijke prothese bepaald.
3. De beetbepaling
Met behulp van een beetplaat wordt bepaald in welke positie uw tanden en kiezen van de boven- en onderkaak elkaar raken. In deze fase wordt ook de kleur van uw tanden en kiezen uitgezocht.
4. Het passen van de prothese
Met behulp van de wasplaat met hierin uw tanden en kiezen wordt bekeken of de kleur van de gekozen tanden en kiezen overeenkomt met de kleur van uw eigen tanden en kiezen en wordt bekeken of de tanden en kiezen goed in uw mond staan.
5. Het plaatsen van de prothese en controle
De gedeeltelijke prothese wordt in uw mond geplaatst waarbij meteen wordt gecontroleerd of deze niet klemt of pijn veroorzaakt. Ervaart u problemen achteraf? Dan kunt u altijd een controleafspraak maken. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht.
“Vol vertrouwen weer lachen, eten en praten.”
Al jaren specialist in het maken en repareren van protheses
Na jaren gewerkt te hebben als tandtechnicus is Jurgen de opleiding voor tandprotheticus gaan doen. Direct na het behalen van zijn diploma is hij aan het werk gegaan bij TPP Voorburg. Tegenwoordig is hij de eigenaar van TPP Voorburg en runt nu met veel plezier zijn praktijk, met passie voor het vak én zijn patiënten.
Naast zijn deskundigheid kunt u rekenen op de beste kwaliteit. TPP Voorburg maakt namelijk ten allen tijde gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen en de nieuwste technieken en systemen. Zodat u en uw omgeving zo lang mogelijk kunnen genieten van uw stralende lach!
U kunt direct bij ons terecht
U heeft geen doorverwijzing nodig van uw tandarts om bij ons behandeld te worden.
Vrijblijvende intake
Tijdens een intakegesprek kijken we samen naar de mogelijkheden. Hiervoor brengen wij geen kosten in rekening.
De beste kwaliteit
Wij maken ten allen tijde gebruik van hoogwaardige, duurzame materialen en de nieuwste technieken.
Kosten en vergoeding
Als gecontracteerde Tandprothetische praktijk in Voorburg hebben wij zorgcontracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Voor u betekent het dat uw behandeling rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar wordt gedeclareerd. Kosten die voor uw rekening zijn worden dan door uw eigen zorgverzekeraar of via Infomedics aan u doorberekend.
Een prothese gemaakt op een kaak waarin nog eigen tanden of kiezen staan wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Uw zorgverzekeraar vergoedt de prothese gedeeltelijk indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Wij raden u aan in uw polisvoorwaarden te kijken of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.
Direct en vrijblijvend een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek?
Tijdens het intakegesprek kijken wij samen met u naar een passende oplossing voor uw gebit. Afspraak makenVeelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een plaat- en frameprothese?
Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat makkelijk tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de kracht die veroorzaakt wordt door het kauwen, opvangen. Ook blijft voedsel gemakkelijk onder de plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een plaatprothese. Welke voor u het meest geschikt is, verschilt per persoon. De keuze maakt u in overleg met uw tandprotheticus.
Moet ik de plaat- of frameprothese ’s nachts uit doen?
Sommige mensen knarsetanden in hun slaap of drukken de kiezen stevig op elkaar. Dat kan een onnodige druk geven op de plaat- of frameprothese en het tandvlees. Daarnaast herstelt het tandvlees ‘s nachts beter als u de prothese uitdoet. Overleg met uw tandarts wat u het beste kunt doen. Heeft u de prothese niet in uw mond? Bewaar deze dan in een glas water. Ververs het water iedere dag. U kunt de prothese ook in een glas gevuld met een reinigingsmiddel bewaren. Spoel de prothese altijd goed af met water voordat u het weer in uw mond plaatst.
Wat kost een gedeeltelijke prothese?
Een gedeeltelijke prothese kost in onze praktijk tussen de €400 en €650 euro.
Hoe houd ik mijn prothese schoon?
Een schone prothese voelt altijd glad aan. Reinig uw prothese dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel. Volg daarbij de voorschriften van de fabrikant. Vraag eventueel uw tandarts of mondhygiënist om advies. Leg uw prothese sowieso één keer per week een nachtje in een reinigingsmiddel. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op uw prothese. Borstel uw prothese daarna goed en spoel deze af met water. Leg uw prothese nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.
Waar is een plaatprothese van gemaakt?
De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.
Waar is een frame prothese van gemaakt?
Een frame prothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. De tandprotheticus kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij het slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.
Zijn jullie aangesloten bij alle zorgverzekeraars?
Ja, wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland.
Het reinigen van een gedeeltelijke prothese
Een gedeeltelijke prothese kan, net als een volledig kunstgebit, uitgenomen en gereinigd worden. Dit doet u na iedere maaltijd met een speciale protheseborstel en water. Gebruik hiervoor géén tandpasta in verband met schuren op het kunsthars. Poets uw (eventuele) eigen gebit zorgvuldig met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta.
Ervaringen van onze patiënten
Goed geholpen, kon altijd met vragen terecht, ze waren flexibel met afspraken. Fijne praktijk met aandacht en zorg voor de patient.
Zeer fijn geholpen door hr de kloet. Ben al jaren onzeker en angstpatient, was na de eerste behandeling direct op mijn gemak! Ik kom zeker terug al is het voor de koffie!